Typografie

Lettertypes met en zonder schreef

Waarom?

Voor welk lettertype kun je het beste kiezen in je lesmateriaal? Wij raden aan om te kiezen voor een schreefloze letter (sans serif). Leerlingen met dyslexie merken bij deze lettertypes het onderscheid tussen verschillende letters beter op.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het lettertype dyslexie beter werkt dan andere schreefloze lettertypes. De lettertypes dyslexie (o.a. Dyslexie en het gratis lettertype Open Dyslexic) lezen prettig doordat er voldoende wit tussen de letters is, een ruime letterspatiëring dus.

Wat kun je doen?

Typografie houdt meer in dan de keuze voor een bepaald lettertype. We hebben een overzicht in Word (48kb) en een overzicht in pdf (47kb) voor je gemaakt waarin een aantal aandachtspunten op het gebied van typografie te zien zijn. Daarbij kun je denken aan stijl van de letters, witruimten en lettertypes. Maak daarvan gebruik als je aan de slag gaat met je eigen lesmateriaal.

  • Gebruik hoogstens twee verschillende lettertypes binnen een tekst
  • Voor leerlingen met dyslexie geldt in het algemeen de volgende vuistregel
    • Schreefloze letter, 10-12
    • Interlinie: 1.5-2.0
    • Links uitgelijnd

Bekijk ook zelf eens wat typografie doet met je leeservaring

Hoe controleer je of het werkt? 

Laat de leerling een tekst hardop en stillezen en let daarbij op leessnelheid en leesvloeiendheid maar ook op tekenen van vermoeidheid. Kies voor een tekst op beheersingsniveau. We hebben een handig formulier voor je gemaakt waarop je de voorkeuren voor lettertypes kunt bijhouden. We hebben een formulier in Word (48kb) en een formulier in pdf (45kb). 

Meer weten? 

Op Steunpunt Dyslexie vind je meer informatie over lettertypen
Over het lettertype dyslexie lees je meer op de website van Braams.
Download het lettertype.

Het volgende artikel gaat in op kleuren & contrast

21 december 2016Tags: toegankelijkheid, richtlijnen, word