Regels en voorbeelden: haken

Rekenen met haken voor blinde leerlingen

Haken worden in verschillende vormen in de wiskunde toegepast. Zo zijn er vierkante haken, ronde haken, accolades. Gesloten en open haken. Onmisbare symbolen om bijvoorbeeld aan te geven welke waarden wel of juist niet van toepassing zijn. Of om aan te geven in welke volgorde de som moet worden berekend. Maar om de juiste betekenis te achterhalen, is het wel noodzakelijk te weten hoe deze haken zijn toegepast en welke regels er gelden.

Haken op standaardtoetsenbord

Als er in de visuele notatie haken worden gebruikt, worden die rechtstreeks overgenomen. Het begrip ‘haken’ moet hierbij breed worden opgevat. Denk bijvoorbeeld aan haken bij verzamelingen en matrices. Of de verticale strepen die worden toegepast om de absolute waarde van een getal aan te geven. De meest gangbare haken kun je eenvoudig met een standaardtoetsenbord invoeren.

Bijzondere haken

Daarnaast worden in de notatie van Dedicon extra haken toegevoegd om de juiste leesvolgorde aan te geven als die door het verlies aan ruimtelijke positionering niet meer duidelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld voor breuken met een samengestelde teller of noemer. Ook vormen accolades een onderdeel van de notatie, bijvoorbeeld bij limieten en bij sommatie en product.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste wiskundeboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486