goedekennis.nl >> Ervaringen >> Handige studietips&tricks van Kristina

Handige studietips&tricks van Kristina

Kristina is studente fiscaal recht en ze is blind. In onderstaand interview vertelt ze hoe zij haar leer- en leeswerk voor haar studie aanpakt. 

 

Hieronder vind je kort de handigste tips die Kristina geeft en die jou wellicht kunnen helpen bij je lees –en leerwerk.

Welke leesvorm kies ik? Twee tips:

  • Beperk je niet tot één leesvorm. Ik gebruik vaak Edu-tekstbestanden als ik iets grondig moet lezen of leren, maar in de trein vind ik het fijner om naar teksten te luisteren.
  • Voor mensen die slechtziend zijn kan het handig zijn om een Edu-tekstbestand naast een fotoPDF te gebruiken. Zo heb je ook de keuze om het boek in originele opmaak te lezen.

Op tijd je boeken binnen? Vier tips:

  • Trek op tijd aan de bel bij je universiteit of hogeschool en informeer welke boeken je nodig hebt.
  • Op universiteiten maak je vast ook gebruik van studieboeken die door hoogleraren zelf zijn gemaakt. Dan kun je je stoute schoenen aantrekken en hen mailen met de vraag of je het boek (of digitale bestand) mag.
  • Soms is er bij Dedicon wel een oude druk van het boek beschikbaar. Dien een productieverzoek in voor de nieuwe druk en bestel alvast de oude druk: iets is beter dan niets.
  • Wat je ook nog zou kunnen doen is je boek in delen laten leveren door Dedicon. Heb je het eerste semester maar een aantal hoofdstukken nodig? Met deelleveringen is de kans groter dat je die op tijd binnen hebt.

En hoe maak je ander lesmateriaal toegankelijk? Twee tips:

  • Neem geen genoegen met een pdf-bestand. Vaak heeft de docent of je mede-student ook nog het oorspronkelijke Word-bestand. Vraag daar om!
  • PowerPointpresentaties kun je omzetten in platte tekst. Sla het bestand op als ‘overzicht’. Worden er plaatjes of verschillende lettertypes gebruikt? Dan kan het zijn dat er tekst mist. Daarom kan het ook een oplossing zijn om de presentatie op te slaan als pdf en die met OCR-software weer om te zetten. Bijvoorbeeld met de conversiedienst Dedicon Educatief.

En de laatste tip: geef zelf aan wat andere mensen voor je kunnen doen. Anderen zijn vaak bereid wat voor je te doen, maar ze moeten wel goed weten wat ze kunnen doen.

Meer tips?

Meer praktische tips van Kristina over het indelen van je boekenkast, het maken van je agenda, het ordenen van aantekeningen en nog veel meer vind je op de website blindICT

 

30 november 2016Tags: edu-tekst, bestellen, productieverzoek