goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Voelbare tekeningen >> Op de tast-serie >> Op de tast... Geschiedenis

Op de tast... Geschiedenis

Tijdens geschiedenislessen en in de bijbehorende lesboeken komt veel beeldmateriaal voorbij. Ziende leerlingen leren zo en passant hoe mensen, voorwerpen en gebouwen er in een bepaalde tijd uitzagen. Vaak wordt daar niet uitgebreid bij stilgestaan in de les. Leerlingen met een visuele beperking krijgen dan ook weinig mee van de extra informatie die deze beelden bieden. 

Themaband Geschiedenis

Om goed aan blinde of zeer slechtziende leerlingen uit te leggen hoe iets of iemand er ooit uitzag, zijn voelbare tekeningen haast onmisbaar. Beschrijf maar eens een Vikingschip, een middeleeuws kasteel of een guilottine. Met voelbare tekeningen kunnen deze leerlingen zich veel sneller een voorstelling van het onderwerp vormen, heb je minder woorden nodig en komt je boodschap beter over.

Voorbeeld van een voelbare tekening van een rotstekening   Voorbeeld van een voelbare tekening van een middeleeuws kasteel Voorbeeld van een voelbare tekening van Willem van Oranje

 

Tien tijdvakken

Voor het maken van deze eerste themaband over geschiedenis hebben we de tien tijdvakken van 12.000 voor Christus tot vandaag als basis gebruikt. Op de eerste tekening van elk tijdvak staat het icoon dat bij het tijdvak hoort. Bij elk tijdvak hebben wij 3 á 4 tekeningen ontwikkeld. De tekeningen zijn voorzien van een Edu-tekstbestand of braille voor aanvullende toelichting. 

De themaband gaat uit van 10 tijdvakken

De themaband is geschikt als aanvulling voor de lesstof van groepen 6, 7, 8 en kan ook thuis worden gebruikt. De voelbare tekeningen met aanvullende toelichting zijn een uitstekend hulpmiddel voor de lessen.  

23 oktober 2018Tags: voelbare tekeningen, op de tast, geschiedenis,