goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Voelbare tekeningen >> Op de tast-serie >> Op de tast... : Van 3D naar 2D - Perspectief

Op de tast... : Van 3D naar 2D - Perspectief

Perspectief begrijpen met voelbare tekeningen

Hoe leg je iemand die blind is uit hoe perspectief eruitziet? Dat iets er groter of kleiner uitziet naarmate de kijkafstand korter of langer is? Perspectief is een abstract begrip dat zich niet 1-2-3 laat uitleggen. Immers, perspectief vervormt. 

Perspectief gaat over het weergeven van diepte in een tekening of schilderij, afgebeeld vanuit het standpunt van de tekenaar, schilder of kijker. Om aan blinde leerlingen en studenten uit te leggen hoe iets met perspectief eruitziet, is er nu een boek met voelbare tekeningen. Aan de hand van de voelbare tekeningen wordt uitgelegd wat perspectief is. 

Van kikkerperspectief tot vogelperspectief

Wie de tekeningenband gebruikt leert wat kijklijnen en verdwijnpunten zijn en waarom iets dat verder weg is, er kleiner uitziet. De tekeningen leggen ook het verschil uit tussen kikkerperspectief en vogelperspectief. In het bijbehorende tekstbestand zijn beschrijvingen van de tekeningen en aanvullende uitleg opgenomen. De tekeningen kunnen zelfstandig door volwassenen en leerlingen in het middelbaar en hoger onderwijs worden gebruikt. De bijbehorende tekst in braille of edu-tekst moet apart worden besteld.

voorbeeld van een voelbare perspectieftekening

Afbeelding: In de verte is een horizontale lijn te zien (de horizon). Een weg loopt taps toe naar een punt (het verdwijnpunt) op de horizon. Links van de weg staan paaltjes die steeds kleiner en dichter op elkaar worden afgebeeld, naarmate ze dichter bij het punt op de horizon staan. Aan de rechterzijde van de weg zijn drie poppetjes te zien. Het poppetje vooraan is het grootst, het middelste poppetje iets kleiner en het achterste poppetje het kleinst.

Voelbare tekeningen leren lezen

Voelbare tekeningen maken is een vak apart. Ze moeten zo ontworpen worden, dat alle elementen duidelijk voelbaar zijn. Maar voelbare tekeningen lezen is ook een vak apart. Het vereist oefening, net als leren lezen. Dorine in ’t Veld, expert op het gebied van voelbare tekeningen: “Bij lezen heb je letters en leestekens. Daarmee kun je woorden en vervolgens zinnen maken die iets betekenen. Om dat goed te doen heb je kennis van de taal en van grammatica nodig. Bij voelbare tekeningen heb je lijnen, punten, vormen en texturen. Die moet je goed leren onderscheiden. Je moet weten wat ze betekenen in bepaalde contexten. En vervolgens moet je je als lezer een mentale representatie vormen, ofwel ‘een plaatje in je hoofd’ (visualiseren).”

Bestellen

Het boek met voelbare tekeningen over het onderwerp Perspectief maakt deel uit van de serie Op de tast... Van 3D naar 2D en biedt leerlingen en studenten uitleg en oefenmateriaal. Het is te bestellen via de webshop van Dedicon
 

9 december 2018Tags: op de tast, perspectief,