goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Extensie Google Chrome leest je webpagina voor

Extensie Google Chrome leest je webpagina voor

Leestijd

 5 minuten

Nodig 

 Google Chrome browser 

 

Met een paar handelingen kun je functies toevoegen aan je browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Zo kun je je browser eenvoudig uitbreiden met een voorleesfunctie. Zo’n extensie leest de tekst op de webpagina met een computerstem voor.

Voorleesfuncties

Op sommige websites zit een voorleesfunctie ingebouwd, zoals op Dedicon.nl. Maar veel websites hebben dat niet. Met een extensie kun je dan toch tekst laten voorlezen.

Het kan voor iedere website-bezoeker handig zijn tijdens het lezen mee te luisteren. Maar voor mensen met dyslexie geldt dat in het bijzonder.

Extensie Read Aloud

Read Aloud is zo’n extensie met voorleesfunctie. Het is een makkelijk te bedienen programmaatje. Je klikt op de knop van de extensie en het voorlezen begint automatisch met de juiste computerstem. Het pictogram in de knop toont een megafoon. Het staat rechts van de adresbalk in je browser.

Tijdens het afspelen verschijnt een kader met 4 knoppen zoals je op de afbeelding ziet. De knoppen zijn voor pauzeren/hervatten, stoppen, springen naar de vorige en naar de volgende alinea.

Screenshot van de Read Aloud Extensie met vier knoppen (pauzeren, stoppen, vooruitspoelen, terugspoelen)

 

 

 

Instellingen Read Aloud

Ook instellingen veranderen is eenvoudig: je klikt op de megafoon en vervolgens op de stopknop. Er verschijnt nu een nieuwe knop met als pictogram een tandwiel. Klik daar op voor het selecteren en opslaan van je instellingen.

Screenshot van de functies van de extensie. Afspelen en instellingen.

Wat kun je hier allemaal instellen?

  • Computerstem: de optie ‘Voice’ staat standaard op ‘Auto select’. Het voorlezen gaat dan automatisch met de juiste computerstem. Zelf computerstemmen kiezen kan door te klikken op de afbeelding van de pen, rechts van ‘Voice’.
  • Snelheid, toonhoogte (pitch) en volume van de computerstem pas je met schuifbalken aan. De standaardsnelheid verander je door op de pen te klikken naast ‘Speed’.
  • De meeleescursor staat bij ‘Text Highlighting’ standaard uit. Zet de optie eventueel aan. Read Aloud zal de tekst nu voorlezen en in een kader tonen. Elke alinea is dan geel gemarkeerd.

Extensies toevoegen

Extensies toevoegen aan je browser Google Chrome doe je in een paar stappen. Je hebt Google Chrome geïnstalleerd en je kunt inloggen met je Google account.

  1. Ga naar de Chrome Web Store Extensies.
  2. Zoek ReadAloud.
  3. Klik op ‘Toevoegen aan Chrome’.

Chrome Web Store

Read Aloud is een van de vele gratis extensies in de Chrome Web Store. Kijk daar eens rond. Misschien vind je nog wel andere die je handig lijken! Omdat extensies werken binnen Google Chrome, heb je ze bijna altijd en overal bij de hand. Handig dus.

Zoals overal op internet is enige voorzichtigheid geboden bij het toevoegen van software.

7 maart 2018Tags: toegankelijkheid, online,