goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Laat bestanden omzetten met de conversiedienst

Laat bestanden omzetten met de conversiedienst

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 06:31 min. 

[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. Op het computerscherm staat de website Dedicon Educatief open. Een muis beweegt over het scherm en voert de handelingen uit. Nadat de conversie is binnengekomen, ligt er een iPad ligt op tafel en staat de website van Dedicon Educatief open. Een hand bedient alle knoppen en voert verschillende handelingen uit op de iPad. Na de uitleg van Hans verschijnt www.goedekennis.nl op een blauw vlak. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

 

Goed om te weten (aug 2018):
Inmiddels is de website wat veranderd qua structuur, dus verschilt de video hierboven van wat er te zien is op jouw scherm. De conversietool werkt nog precies hetzelfde.

Tijdsinvestering

 10-15 minuten

Uitvoerbaarheid

 Redelijk makkelijk

 

Je bent leerkracht en hebt een huiswerkopdracht gemaakt voor jouw leerlingen. Dat is mooi, maar één van je leerlingen is blind en kan die opdracht niet maken. Met de conversietool kun je nu gemakkelijk en snel die huiswerkopdracht zelf toegankelijk maken. En met wat creativiteit is de tool ook handig in te zetten voor het converteren van het excursieprogramma en schoolrapport. Of van readers die je naast je studieboeken ook moet bestuderen op de universiteit. Geen lange wachttijden; binnen een halfuur ontvang je het conversieresultaat in Word, of als DAISY, ePUB of ander toegankelijk formaat. In het filmpje hierboven wordt precies uitgelegd hoe de conversietool werkt.

Voor wie is de conversiedienst? 

Alleen als je een bestelaccount hebt op Dedicon Educatief kun je bestanden converteren. Je kunt de geconverteerde bestanden ook gemakkelijk delen met je gebruikers. Daarvoor heeft de leerling een gebruikersaccount nodig. De leerling kan daarmee zelf inloggen op de webwinkel educatief en daar de gedeelde conversies downloaden. Hoe je precies een tekst converteert als besteller en downloadt als gebruiker, zie je in het filmpje hierboven. Alleen geïnteresseerd in wat je moet doen als gebruiker? Dan kun je ‘m laten afspelen vanaf minuut 04:50.

Waarom teksten toegankelijk maken?

Met de Snelservice kun je gratis bestanden omzetten naar een toegankelijk formaat. Op die manier maak je zelf snel een aangepaste leesvorm van materiaal dat Dedicon Educatief niet in het aanbod heeft. Bijvoorbeeld omdat jij of je leerling niet lang kan of wil wachten op de productie van het complete boek en al snel de eerste hoofdstukken wilt hebben. Maar vooral ook extra lesmateriaal, zoals readers, toetsen en opdrachten, kan in een paar stappen omgezet worden. Belangrijk, want een leesbeperking houdt immers niet op buiten de muren van school of universiteit. 

Welke bestanden kun je omzetten?

Zonder al te technisch te worden: de bestanden zijn te converteren naar audio (mp3, DAISY), naar een formaat voor een eBook (ePUB), of toegankelijke tekst (open PDF, Word, Excel, RTF). Het gaat wat ver om hier de details uit de doeken te doen. Welke bestanden kunnen worden opgezet vind je in de overzichtelijk tabel bronbestanden. Ook is er een overzicht van mogelijke conversieresultaten. Het is bijvoorbeeld mogelijk foto-PDF (gesloten PDF) om te zetten naar tekstPDF (open PDF) zodat een computerstem het wel kan voorlezen. En een Word-bestand is te converteren naar DAISY. Voor die laatste moet je trouwens wel je Word-bestand voorbereiden voor een goed resultaat. Hoe je dat doet, lees je in een kort stappenplan.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn een paar spelregels. De grootte van het bestand dat je kunt omzetten is maximaal 32 MB. De conversies worden maximaal 30 dagen online bewaard. Het is dus nodig om ze binnen die periode te downloaden. Bij het omzetten van de bestanden vindt er geen kwaliteitscontrole plaats van Dedicon, alles gaat volautomatisch. De kwaliteit van het resultaat is natuurlijk afhankelijk van het bronbestand dat je uploadt. 

Alternatief

Heb je geen bestelaccount van Dedicon Educatief? Geen nood. Dan kun je gebruik maken van Robotekst.nl. Robotekst stuurt de geconverteerde bestanden naar je mailbox. Die online tool gebruikt dezelfde achterliggende technologie om teksten toegankelijk te maken. En daar kun je ook conversies maken die je met een brailleprinter kunt afdrukken in braille.

9 augustus 2016Tags: conversiedienst, video, toegankelijkheid