goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Lees elke webpagina in een dyslexie lettertype

Lees elke webpagina in een dyslexie lettertype

Tijdsinvestering

 5 minuten

Uitvoerbaarheid

 Makkelijk

 

Voor mensen met dyslexie zijn er verschillende lettertypes ontwikkeld, zoals Open Dyslexic. Zoals je ziet, gebruikt deze website een ander lettertype. Toch kan je ook deze website lezen in een dyslexielettertype. Dat kan door heel gemakkelijk een extensie toe te voegen aan chrome. 

Lettertypen bij dyslexie

Het kan zijn dat jij het lettertype Dyslexie heel fijn vindt werken en ook graag websites in dat lettertype wilt lezen. Maar dat hoeft niet. Hoe goed een lettertype voor jou werkt is namelijk persoonlijk. Als je een lettertype gebruikt dat goed bij jou past, word je minder snel moe bij het lezen. Voor veel mensen met dyslexie is dat een schreefloos lettertype. We raden leraren, begeleiders en ouders dan ook aan om met hun leerling of kind uit te proberen wat het beste werkt. Belangrijk om te weten is dat dyslexie niet overgaat als je een dyslexielettertype gebruikt. Daarnaast is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat een dyslexielettertype beter is dan een ander lettertype.

Verschil tussen schreeflooslettertype en lettertype met schreef

OpenDyslexic 

De extensie OpenDyslexic verandert het lettertype op de alle webpagina’s in Open Dyslexic. En als je je muis over de pagina beweegt, loopt er een lichtgrijze balk mee. Op die manier weet je waar je in de tekst bent. Heb je de extensie toegevoegd aan Chrome? Dan verschijnt rechts naast de adresbalk het icoontje van de extensies. Als je daarop klikt kun je het lettertype uit en aan zetten.

Dyslexia Friendly

Ook deze extensie, Dyslexia Friendly, biedt de mogelijkheid om het lettertype op iedere webpagina te veranderen, maar deze extensie is uitgebreider. Dyslexia Friendly geeft je de keuze om te kiezen tussen lettertype OpenDyslexic of Comic Sans. En ook als je met deze extensie je muis beweegt, loopt er een lichtgrijze balk mee. Als je de extensie hebt aangezet, kun je wel wisselen van lettertype maar je kunt hem niet uitzetten: dat kan lastig zijn. 

Toevoegen extensies 

Chrome extensies werken alleen als je in de browser Google Chrome werkt. Zo’n extensie voeg je toe aan je browser in een aantal stappen: 

1.    Bezoek de Web Store terwijl je bent ingelogd in Chrome. Die kun je gemakkelijk vinden doorin Google te zoeken naar Chrome Web Store. 
2.    Hier kun je zoeken op de extensie. Je kunt het zoekveld gebruiken of rondneuzen in categorieën als Onderwijs en Productiviteit.
3.    Voeg de extensie toe aan Google Chrome.

Na het toevoegen verschijnt rechtsboven in de browser doorgaans een icoon. Door met de rechtermuisknop op dit icoon te klikken kom je via een menu bij ‘Opties’ en ‘Beheren’. 
 

21 mei 2018Tags: toegankelijkheid, online,