goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Schermlezers voor iedereen

Schermlezers voor iedereen

Toegankelijkheid staat tegenwoordig duidelijk op de agenda van grote tech-bedrijven. Daarom hebben steeds meer apparaten, zoals smartphones, pc’s en laptops, een gratis ingebouwde schermlezer: volwaardige software die voorleest wat er op je scherm gebeurt. Deze ingebouwde schermlezers bieden iedereen, dus ook ‘ziende’ docenten en begeleiders, een mooie kans om zelf te ervaren hoe leerlingen met een visuele beperking werken.

De ingebouwde schermlezer van Windows heet Verteller (of Narrator in de Engelse variant). Sinds Windows 10 is deze schermlezer volwaardig te noemen. De Verteller heeft stappen gemaakt ten opzichte van vroegere versies, maar doet nog wel wat onder voor de variant van Apple VoiceOver en de ingebouwde schermlezer op Google-apparaten, TalkBack.

Ingebouwde schermlezers

Microsoft: Windows

Verteller

Apple: Mac, iPhone, iPad, Apple Watch

VoiceOver

Google: Android

TalkBack

 

Windows is van oudsher een veelgebruikt besturingssysteem en is ook het aanbevolen besturingssysteem voor werken met Edu-tekstbestanden. De meeste Windows-gebruikers met een visuele beperking werken echter niet met Windows Verteller, maar met speciaal ontwikkelde schermlezers van andere leveranciers (zie tabel). Schermlezers blijven vooralsnog populair onder deze gebruikers, simpelweg omdat het meer mogelijkheden biedt dan Verteller én omdat leerlingen zijn gewend aan de vele sneltoetsen en instellingen. Overstappen is daardoor lastig. Bovendien is het niet nodig: alle moderne schermleessoftware werkt goed met onze producten.

Schermleessoftware

SchermlezerKostenUitvoer(Grote) updates
JAWSNiet gratis, vergoeding mogelijkSpraak, braille1 x per jaar
NVDAGratis, open sourceSpraak, braille4 x per jaar
SuperNovaNiet gratis, vergoeding mogelijkSpraak, braille, vergrotenOnregelmatig
VertellerGratis, ingebouwdSpraak, brailleWindows updates

 

Toegankelijkheid wordt al met al steeds meer mainstream: een goede ontwikkeling. Of dit ook betekent dat geavanceerde software zoals JAWS, NVDA en SuperNova uiteindelijk niet meer nodig is, valt nog te bezien. Feit is wel dat de ingebouwde schermlezers je een mooie kans geven te ervaren hoe blinde leerling eigenlijk werkt en studeert. Gebruik daarom eens Verteller, VoiceOver of TalkBack. Wil je gewoon eens horen hoe een schermlezer-stem klinkt? Hier hoor je een verscheidenheid aan stemmen.

Overigens geldt de opmars van toegankelijkheid niet alleen voor schermlezers. Wist je bijvoorbeeld dat er ook al sprekende wasmachines bestaan? Leuk weetje toch?

 

12 juni 2018Tags: toegankelijkheid, apparaten,