goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Karaokelezen: tegelijk luisteren en lezen

Karaokelezen: tegelijk luisteren en lezen

Jongen met koptelefoon kijkt naar laptop

Als je dyslexie hebt, is het lezen van lange stukken tekst een behoorlijke uitdaging. Toch moet ook jij boeken lezen voor de leeslijst. Hoe los je dat op? Door te luisteren én lezen, tegelijkertijd! Met Karaokelezen kun je je beter concentreren op de inhoud en je wordt niet zo moe van het lezen. 

Wat is karaokelezen?

Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalk, die meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Je kunt dus per woord zien waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen! Daarnaast kun je de snelheid van de voorlezer en de lettergrootte van de tekst zelf naar wens aanpassen. Zo kun je dus meelezen op jouw manier!

Waar kun je dan karaokelezen? 

Jongeren en kinderen met bijvoorbeeld dyslexie kunnen terecht op de website van Passend Lezen

De collectie 

Op dit moment bestaat de collectie van Karaokelezen uit 80 titels, die bijna allemaal worden besproken op Lezenvoordelijst.nl. Bekende boeken zoals Joe Speedboot, Het Diner, De Hongerspelen en Bonita Avenue zijn nu veel makkelijker te lezen als je dyslexie hebt. Er zijn zowel titels voor onder- als bovenbouw.

Op Lezenvoordelijst.nl staat aangegeven of het boek dat jij zoekt, beschikbaar is als karaokeboek. Er is hiervoor namelijk een extra opmerking geplaatst mét een verwijzing naar karaokelezen.nl.

Onderzoek 

Karaokelezen is ontwikkeld door de Stichting Dedicon die ook onderzocht wat jongeren met dyslexie er nou eigenlijk van vinden. De volgende voordelen worden genoemd:

  • De (menselijke) stem ondersteunt het verhaal door de emotie, daardoor begrijp je het verhaal beter 
  • Je kunt lezen en luisteren afwisselen
  • Je hoeft niet steeds terug te lezen om te snappen wat er staat, je volgt de rode draad beter
  • Je kunt sneller lezen door de voorleesstem
  • Je kunt in de klas een koptelefoon gebruiken om rustig te lezen. Vooral handig in de klas 
  • Je hebt verschillende keuzemogelijkheden (zoals voorleestempo en lettergrootte)

De wens die werd uitgesproken is de komst van en app zodat je ook kunt karaokelezen op je smartphone of tablet. 

Andere mogelijkheden

Bibliotheekservice Passend Lezen heeft duizenden gesproken boeken voor kinderen en jongeren met een leesbeperking zoals dyslexie. Jongeren tot en met 17 jaar kunnen hier gratis gebruik van maken. Als lid van Passend Lezen kun je met de Daisylezer app zelfs altijd en overal je boeken lezen! Als je dan nog eens het papieren boek erbij neemt, kun je afwisselen tussen zelf lezen, voorgelezen worden én karaokelezen. Meer informatie over de verschillende leesvormen vind je op: www.passendlezen.nl.
 

20 oktober 2016Tags: vrij lezen, karaokelezen, passend lezen