Edu-tekstbestanden

Wat is het en hoe gebruik je het?

Een blinde leerling kan zijn schoolboeken laten omzetten naar Edu-tekstbestanden. Edu-tekstbestanden zijn digitale tekstbestanden die blinde leerlingen kunnen lezen op een computer. Het school- of studieboek is dus omgezet naar een digitale tekst, geschikt om met een schermlezer te kunnen lezen. De bestanden zijn geschikt om in Word te gebruiken.

Edu-tekst is gewoon tekst zonder toeters en bellen. Geen plaatjes, geen rare lay-outs. Het is makkelijk en logisch opgebouwd, zodat het goed te lezen is met een brailleleesregel of kan worden voorgelezen door een computerstem.

Voelen en luisteren

Om Edu-tekstbestanden te gebruiken heb je dus wel een schermlezer nodig, zoals een brailleleesregel. 

Wat is een brailleleesregel?

Een brailleleesregel is een apparaat dat aan een computer of laptop wordt gekoppeld. Het helpt blinde mensen bij het lezen van digitale teksten. Het apparaat bestaat uit een reeks kleine, beweegbare pinnen die omhoog komen om braillekarakters te vormen op een speciaal oppervlak. Wanneer een persoon met zijn vingers over de pinnen beweegt, kan hij de braille-tekst voelen en lezen. Voor leerlingen die braille kennen, biedt een brailleleesregel dus een manier om digitale informatie te begrijpen zonder afhankelijk te zijn van visuele weergaven. 
 

Edu-tekstbestanden kunnen ook door een computerstem worden voorgelezen. Ze zijn dus ook heel geschikt voor leerlingen die gebruik maken van programma's of apparaten, waarmee geschreven tekst kan worden omgezet naar gesproken tekst.  

Voor- en nadelen van Edu-tekst

Edu-tekstbestanden hebben dus het voordeel dat de bestanden op twee manieren gebruikt kunnen worden: op de tast met een brailleleesregel én met tekst-naar-spraakprogramma’s. Een ander voordeel is dat Edu-tekst goed gestructureerd is, waardoor leerlingen snel kunnen vinden wat ze nodig hebben. Zo zijn de bestanden voorzien van een uitgebreide koppenstructuur en klikbare inhoudsopgave. Hierdoor kun je eenvoudig navigeren naar het juiste hoofdstuk of paragraaf. Bovendien - en dat is een derde voordeel - kunnen leerlingen in Edu-tekstbestanden antwoorden noteren en aantekeningen maken.

Een nadeel is er ook: Edu-tekstbestanden bevatten geen opmaak of afbeeldingen. Het is dus niet geschikt voor ieder schoolvak, waarbij afbeeldingen een essentieel onderdeel zijn van de lesstof. Denk bijvoorbeeld aan de vakken Aardrijkskunde of Biologie. Omdat afbeeldingen ontbreken in Edu-tekstbestanden voegt Dedicon verwijzingen naar voelbare tekeningen toe (alleen voor VO). Ook kan het zijn dat er beeldbeschrijvingen aan het Edu-tekstbestand zijn toegevoegd. Zijn deze toegevoegd, dan staat dat in de webwinkel van Dedicon vermeld bij de productspecificaties van het Edu-tekstbestand.

Al met al, Edu-tekstbestanden kunnen handig zijn voor blinde leerlingen. Het is makkelijk te gebruiken, zowel met een brailleleesregel als met een tekst-naar-spraakprogramma. Maar het heeft ook zijn beperkingen, zoals het ontbreken van plaatjes en opmaak. Het is belangrijk dat leerkrachten en begeleiders weten hoe ze hiermee om kunnen gaan, zodat ook blinde leerlingen een goede leerervaring hebben. 
 

Weten hoe het werkt? Op deze pagina vind je enkele demo’s van Edu-tekstbestanden. 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Meer over Edu-tekstbestanden

EduVIP
De site van EduVIP geeft bovendien ook veel informatie en tips, ook over het werken met Edu-tekstbestanden. Het is het kennisplatform voor onderwijs voor visueel beperkte leerlingen van Visio en Bartiméus.

Publicatiedatum: 18 december 2023 Laatste update: 3 months geleden