goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> Braille: op papier versus digitaal

Braille: op papier versus digitaal

Er zijn grote verschillen tussen het lezen van braille op papier of met een brailleleesregel. 

Uiteraard, puntjes zijn puntjes, maar braille op papier biedt meer 'overzicht': de hele tekst staat op papier. Gebruik je echter een computer dan lees je braille via een brailleleesregel. Deze heeft maar 40 cellen achter elkaar en kan dus maximaal 40 tekens tegelijk weergeven. Dat leest dus heel anders dan wanneer je ziet. Je hebt minder overzicht. Daar staat tegenover dat een lezer in (grote) digitale documenten, mits die juist zijn opgemaakt, sneller kan navigeren en zoeken. 

Een ander verschil tussen 'papier en digitaal' is de fysieke omvang. De bijbel in geprint braille beslaat al gauw twee strekkende meter boekenplank. Braille kun je namelijk niet verkleinen, dan wordt het onleesbaar. Hoe groot de boekenkast van een blinde jurist zou moeten zijn, laat zich (moeilijk) raden.

6-punts- en 8-puntsbraille

Op papier wordt vrijwel altijd gewerkt met 6-puntsbraille, op de brailleleesregel meestal met 8-puntsbraille. Weergave in 6-puntsbraille op de brailleleesregel is wel mogelijk, maar de meeste gebruikers hebben liever 8-puntsbraille, omdat in de 8-puntstabel op de computer één zwartschriftteken altijd correspondeert met één braillekarakter. Bij twijfel over de betekenis van een zeldzaam voorkomend teken, biedt spraaksoftware op de computer meestal uitkomst.

Op de brailleleesregel is het - voor gevorderde gebruikers - mogelijk om de gebruikte brailletabel aan te vullen met tekens die men handig vindt en veel gebruikt. Nederlandse braillegebruikers maken meestal gebruik van de Amerikaanse of Duitse 8-punts brailletabel, omdat er vooralsnog geen specifieke Nederlandse versie bestaat. Dat betekent dat dezelfde digitale tekst voor lezers die met een brailleleesregel werken, een andere (geïndividualiseerde) brailleweergave kan hebben.

Brailleleesregel

Kinderen leren steeds jonger met de computer werken. Dat betekent dat ook blinde kinderen steeds jonger met een schermuitleesprogramma werken, met spraak en/of een brailleleesregel. Blinde kinderen moeten wel meer leren om met een computer te kunnen werken dan ziende kinderen. Op het voortgezet onderwijs neemt het gebruik van papieren braille steeds verder af. Digitaal werken scheelt een hoop gesleep met papieren brailleboeken.
 

13 juni 2016Tags: braille, digitaal braille,