goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> Draai rollen om met braille

Draai rollen om met braille

We staan er niet zo vaak bij stil, maar veel informatie die we tot ons nemen is visueel. En dat is lastig als je niet kunt zien of niet kunt lezen. Mensen die niet (goed) kunnen zien of lezen, hebben zonder hulp of speciale hulpmiddelen geen toegang tot alle informatie die nodig is om mee te doen in onze maatschappij, en al helemaal niet met leren of studeren!

Daarom is Dedicon dit jaar de campagne Puntgaaf gestart. Puntgaaf draait de rollen om. Stel je voor dat in de krant, in je schoolboeken of op verkeersborden braille zou staan in plaats van gewone letters. Dan kan jij niet meer lezen wat er staat. Puntgaaf verspreidt foto’s waar de gewone tekst is vervangen door braille, zodat ziende mensen zich gaan realiseren hoe vervelend het is om visuele informatie te missen. De foto’s zetten je aan het denken.

Toegankelijkheid

De campagne Puntgaaf laat zien dat Nederland nog niet helemaal toegankelijk is. Wat we daarmee bedoelen? Als iets toegankelijk is betekent het dat iedereen – dus ook als je een handicap hebt – er aan mee kan doen of mee kan werken.  

Puntgaaf in de klas

Ga je binnenkort een spreekbeurt houden over braille of toegankelijkheid? Of wil je als docent een les geven hierover? Met de afbeeldingen van Puntgaaf kun je jouw klasgenoten of leerlingen laten ervaren hoe het is om iets niet te kunnen lezen. Om geen toegang te hebben tot informatie die zo vanzelfsprekend lijkt. Laat de afbeeldingen zien op het digibord of print ze uit en ga erover in gesprek. Wat voor teksten zou je nog meer missen als je niet kon zien? Vervang bijvoorbeeld eens alle tekst in het klaslokaal door braille.

Meer informatie over braille en blind en slechtziend zijn kun je vinden op de volgende websites:  

  • De afbeeldingen van Puntgaaf vind je onderaan de pagina en daar kun je ze downloaden.
  • In het dossier braille vind je alles over het brailleschrift  
  • Op de website van Bartiméus Sonneheerdt vind je een handige spreekbeurtfolder over blind of slechtziend zijn met allerlei leuke weetjes.
  • Op de website van Visio staat een heleboel informatie. Bijvoorbeeld over wat zien eigenlijk is.
  • Op de website van de Oogvereniging vind je van alles over verschillende oogaandoeningen.
  • Vereniging Onbeperkt Lezen komt op voor de belangen van mensen die graag willen lezen en daardoor aangepaste leesvormen nodig hebben.
  • Om zelf te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn, kun je een ervarings app downloaden. Bijvoorbeeld de VisionSym by Braille (voor iPhone) of de app Zien (voor iPhone en Android).

 

Logo jeugdjournaal met tekst in braille

Download de afbeelding van het jeugdjournaal. 

Boodschappen tas van jumbo met letters in braille

Download de afbeelding van de jumbotas. 

Klaslokaal met op het digibord de tekst in braille.

Download de afbeelding van de klas. 

1 februari 2017Tags: braille, toegankelijkheid,