goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> SimBraille en Unicode Braille

SimBraille en Unicode Braille

SimBraille

Voor het weergeven van braille op papier of beeldscherm voor zienden, zijn lettertypes beschikbaar. Sommige lettertypes tonen dunne stipjes op de niet gebruikte plaatsen. Dan weet je als ziende lezer altijd zeker welke puntjes gebruikt zijn. SimBraille is zo'n lettertype. Dit is gebruikt in de Braillestandaard voor algemeen gebruik in het Nederlandse taalgebied. 
 
Als je SimBraille installeert, wordt op het beeldscherm het juiste braille weergegeven. Je kunt ook SimBraille als lettertype kiezen en dan gewoon typen; er verschijnt 6-punts braille met steunpuntjes. Maar pas op: je kunt niet zomaar simpel tussen een print-lettertype en een braillelettertype wisselen! Je krijgt (meestal) niet het juiste braille! 

De brailletekens die SimBraille weergeeft, corresponderen met de Amerikaanse brailletabel! Als je er Nederlands 6-punts braille mee wilt typen, moet je dus weten welk zwartschriftteken je moet typen, zodat het juiste braillekarakter voor Nederlands braille wordt weergegeven. Bijvoorbeeld: een 4 voor een punt, 5 voor een vraagteken, een 6 voor een uitroepteken, een 7 voor aanhalingsteken, enzovoort. Bijvoorbeeld: 7.kan ik deze jurk passen57 vroeg ze4 7.nee67 (Hier staat dus: "Kan ik deze jurk passen?" vroeg ze. "Nee!"). 

Als je meer wilt weten, download dan de braillestandaard (zie het artikel Braillestandaard in het dossier Braille); daar is SimBraille gebruikt. Bovendien moet je als je een braillelettertype gebruikt extra tekens toevoegen. In SimBraille moet je voor 'hoofdletterteken' en punt (.) typen. Dus niet 'A', maar '.a'. En voor een cijferteken moet je # intypen. Dus niet '1', maar '#1'.

In brailleleesregels moet een brailletabel worden ingesteld. Als iemand de Amerikaanse tabel heeft ingesteld, dan zal hij/zij een zin als hierboven ook zo lezen. Maar heeft hij een Duitse tabel ingesteld, dan wordt het braille weer anders weergegeven. Helaas is er geen Nederlands braillelettertype; dat zou het allemaal veel gemakkelijker maken!

Unicode Braille

Unicode is een internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen in binaire codes, vergelijkbaar met de ASCII-standaard. De standaard voorziet alle tekens en symbolen ("karakters") van alle geschreven talen van een nummer. De standaard wordt onderhouden door het Unicode Consortium. Unicode heeft als doel alle gebruikte schriften, dus ook braille, te ondersteunen.

In Unicode worden brailletekens niet gedefinieerd in een script. Dat wil zeggen, de patronen zijn beschikbaar als symbolen, zonder verbinding met een alfabetische letter of een nummer. In Unicode zijn alle 256 mogelijke combinaties van het 8-punts braille aanwezig, inclusief de complete 6-punts braillemogelijkheden.

Unicode Braille wordt op de brailleleesregel precies zo weergegeven als op het beeldscherm.

15 juni 2016Tags: braille,