goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> Waarom geprint braille belangrijk is

Waarom geprint braille belangrijk is

In school- en studiesituaties wordt steeds meer digitaal gewerkt. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat multimodaal leren waarbij je meer zintuigen inschakelt, betere leerresultaten geeft. Het is logisch te veronderstellen dat dat ook geldt voor het gebruik van braille op een brailleleesregel die een leerling gebruikt met zijn computer. Dus waarom zou iemand nog geprint braille willen?

Overzicht

Het belangrijkste voordeel van geprint braille is dat het je als lezer meer overzicht biedt. Je kunt in digitale tekst niet zo makkelijk even een paar regels terug als op papier. En op papier weet je meestal nog waar iets ongeveer op het blad staat. Het werkt en zoekt gewoon anders. Niet voor niets vragen veel leerlingen op de basisschool titels in twee leesvormen aan: een brailleboek om te lezen en het overzicht te houden en een Edu-tekstbestand om in te werken.

Soms is braille op papier nodig

En er zijn ook situaties waarin het gewoon handig is om tekst op papier te hebben. Bijvoorbeeld als jij je apparaat nog niet kent. Of bij een koorrepetitie, als je een presentatie houdt, als je aan het koken bent. Of als je gewoon lekker wilt lezen. Even geen technologie onder de vingers, maar lekker aanvoelend papier.

Het ene braille is het andere niet

De Nederlandse braillestandaard op papier is een een 6-puntsbrailletabel. Op een brailleleesregel staat meestal standaard een 8-punts brailletabel. Voor braille op de brailleleesregel is namelijk niet de standaard Nederlandse 6-punts brailletabel beschikbaar die gebruikt wordt op papier. En de 8-punts tabel van de brailleleesregel is weer geen standaard Nederlandse tabel. 

Best ingewikkeld dus. Het gevolg is dat het best lastig is om iedere keer te switchen tussen digitaal braille en braille op papier. En dat wordt steeds lastiger, naarmate iemand minder vaak papieren braille gebruikt.

Braille-autoriteit

Hoog tijd dus, dat er een braille-autoriteit is voor het Nederlandse taalgebied, die deze situatie gaat verbeteren. Dedicon heeft daartoe het initiatief genomen in een project. Hopelijk vinden alle betrokken Nederlandse en Vlaamse organisaties elkaar snel in een samenwerkingsverband. Met als doel: verbeteringen doorvoeren in de 6-punts standaard en standaarden vaststellen voor 8-puntsbraille, maar ook voor wiskunde- en scheikundebraille. De wereld zal er weer een stuk toegankelijker door worden!

Braille-alfabet

Zelf aan de slag met braille? Of wil je er gewoon wat meer over weten? Vraag ons braille-alfabetje aan. In deze folder vind je alles over braille, kun je zelf oefenen en vind je natuurlijk het alfabet. Stuur een mailtje om de folder aan te vragen

15 maart 2017Tags: braille, digitaal braille,