goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> Wat maakt braillepapier speciaal?

Wat maakt braillepapier speciaal?

Bij ons in het pand staan drie grote brailleprinters om braille te printen. Daar hangen enorme rollen papier aan. Ander papier dan we hier in de gewone printers stoppen. Waarom is dat eigenlijk?

In het papier

Het printen van brailleteksten vraagt andere eigenschappen van het papier dan het printen van inkt doet. Inkt wordt op het papier geprint. Brailletekens worden aangebracht door het puntsgewijs vervormen van het papier, in het papier zelf. Daardoor ontstaan er voelbare puntjes. Braillepuntjes dus.

Punten om rekening mee te houden

Begin volgend jaar stappen Dedicon, Passend Lezen en de CBB over op nieuw braillepapier. Samen met klanten is onderzocht welk papier fijn voelt, maar ook technisch moet het papier aan een aantal eisen voldoen:

  1. Het papier moet dik genoeg zijn. We willen natuurlijk niet dat de puntjes door het papier heen gaan.
  2. Het papier moet voldoende vezels hebben. Dat zorgt ervoor dat de punt in het papier blijft staan en het papier niet terugvormt.
  3. Een gelijkmatige dikte. Zo voel je als lezer duidelijk de verschillen tussen de karakters.
  4. Geen scherpe randen. Vingers die zich snijden aan papier, dat willen we natuurlijk voorkomen!  
  5. Minimale milieubelasting. Dat betekent chloorvrij, stofvrij en gifvrij papier, dat (deels) vervaardigd is uit FSC-hout.

Volgend jaar rollen de eerste schoolboeken op Clairefontaine 160 grams papier van de printer af! Volgens klant- en technisch onderzoek de beste keuze. 

14 december 2017Tags: braille,