goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Braille bladmuziek?

Braille bladmuziek?

Muziek 

Het leren lezen van muziek is onmisbaar voor wie een studie of carrière in de muziek nastreeft. Alleen dan kun je een stuk helemaal zelfstandig doorgronden en analyseren. Maar ook als je muziek als hobby beoefent, is zelf muziek kunnen lezen vaak belangrijk. Braille bladmuziek biedt blinden alles wat zwartschrift bladmuziek zienden biedt. In dit dossier vind je materiaal voor wie die basis wil leggen. Docenten en begeleiders vinden in hier materiaal en achtergrondinformatie om les te geven. Leerlingen kunnen het materiaal ook voor zelfstudie gebruiken.

Braille bladmuziek: een vak apart

In braille bladmuziek zijn sommige dingen anders dan in zwartschrift bladmuziek. Het belangrijkste verschil is dat alle muzikale informatie in braille achter elkaar wordt geschreven. In zwartdruk staat informatie twee-dimensionaal weergegeven: horizontaal de tijd, verticaal de toonhoogten en samenklanken. Omdat een blinde musicus niet tegelijk kan lezen en spelen, zal hij het stuk eerst moeten instuderen en memoriseren. Zo zijn er meer bijzonderheden.

De meeste muziekmethodes gaan uit van ziende leerlingen en zwartdruk bladmuziek. Bij die methodes moet een blinde leerling een heleboel dingen leren die hij niet nodig heeft, en leert hij niet wat hij wel zou moeten weten.  

In dit dossier biedt een methode die wel geschikt is en die vooral bij de eerste stappen gebruikt kan worden. Leerlingen (en docenten) leren het braille muziekschrift kennen langs een route die handig is voor braillelezers. Je zult ontdekken dat een blinde leerling precies dezelfde mogelijkheden heeft als ziende musici. 

Braille bladmuziek bij Dedicon

Voor het audiotijdschrift Zienswijs is Dedicon-medewerker Stephan Handels geïnterviewd over de braille bladmuziek van Dedicon. Wat is het? En hoe zet Dedicon muziekstukken om? Beluister het in dit audiofragment:

 

23 augustus 2016Tags: braille, muziek,