goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Braille bladmuziek digitaal lezen

Braille bladmuziek digitaal lezen

braille bladmuziek op een beeldscherm

Braille bladmuziek digitaal lezen

Braille bladmuziek is bedoeld om met de vingers te lezen. Tegenwoordig verloopt veel communicatie digitaal. Blinde en slechtziende musici willen de bladmuziek dan ook graag via de computer met brailleleesregel of ander hulpmiddel kunnen lezen.

Gespecialiseerde software

Je kunt gebruik maken van gespecialiseerde software. Bijvoorbeeld de software die ontwikkeld is door Bill McCann, die je in dit dossier tegenkomt als een van de twee auteurs van 'Who Is Afraid of Braille Music?'. Op zijn website Dancing Dots vind je meer informatie. Wie googelt op bijvoorbeeld Braille Music Editor vindt nog meer software. 

Unicode

Je kunt ook 'Unicode braille' gebruiken. Dit wordt op de brailleleesregel precies zo weergegeven als op het beeldscherm. Tip: zet de lettergrootte op minimaal 18, dan is het gemakkelijker leesbaar van het scherm.

Typ bijvoorbeeld in Word 280F+ALT+X. Het resultaat is: ⠏. Op de website van Unicode vind je een document voor alle mogelijke braillekarakters. Zodra er een handigere manier is om Unicode Braille te typen, laten we het in dit dossier weten.
 

29 juni 2016Tags: braille, muziek,