goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Muziekles? Leer je blinde leerlingen braille notenschrift lezen!

Muziekles? Leer je blinde leerlingen braille notenschrift lezen!

Muziek is een geweldige hobby, ook voor mensen met een visuele beperking. Voor enkelen is het ook een beroep. Wie muziek studeert, moet wel notenschrift kunnen lezen. Notenschrift is net zo onmisbaar voor muziekstudenten als het alfabet (en alle leestekens en cijfers en symbolen) voor de dagelijkse communicatie. Stel je voor dat je muziek studeert en dan niet zelf kunt lezen en schrijven wat je hoort of wilt spelen! Daarom een oproep aan muziekschooldocenten en docenten die lesgeven aan kinderen die braille hebben leren lezen: spring erin en help je leerling om braille notenschrift te leren lezen! Om erbij te helpen hebben we 10 kinderliedjes in braille bladmuziek gemaakt. 

Aan de slag: kinderliedjes in braille bladmuziek 

Maar misschien wil jij of je leerling gewoon meteen aan de slag. Daarom hebben we nu 10 kinderliedjes in braille bladmuziek gemaakt; alleen de melodie en de tekst. Die kun je bestellen in onze webshop. De bijbehorende uitleg voor begeleiders kun je hier downloaden (pdf-bestand). In dit document is het braille in inkt afgedrukt. Gewone tekst staat erbij in zwartschrift. Je ziet dus meteen welke braillekarakter welke letter is. 

Het slechte nieuws: bij braillebladmuziek kun je niet een-op-een de gewone noten eronder zetten; de volgorde en notatie verschillen te erg van elkaar. Het grootste verschil is, dat in braille zo weinig mogelijk genoteerd wordt. Herhalingen worden aangegeven, niet uitgeschreven. Dat vermindert het leeswerk (en de grootte van het geprinte bestand).

Het goede nieuws: je herkent in één oogopslag wat gewone tekst is en wat muziekbraille is. Braille bladmuziek kent net als gewoon notenschrift algemene tekens en muzieknoten die zowel de toonhoogte als lengte weergeven (hele, halve, kwart- en achtste noten, enzovoort).

  • De algemene tekens worden bij de eerste liedjes uitgelegd.
  • Een sleutel om de noten te lezen staat op de laatste bladzijde in het pdf-bestand.

Na een beetje puzzelen bij de eerste twee of drie liedjes heb je door hoe muziekbraille werkt – en dat zonder eerst de theorie te hoeven lezen! En check pagina 23 voor de veelgebruikte muziektekens. Of misschien wil je wel meteen verder met een diepgaandere kennismaking

Kennismaken met braille bladmuziek 

Op Goedekennis.nl lees je alles over braille bladmuziek. We hebben ook materiaal gemaakt, voor wie braille bladmuziek wil leren lezen. Materiaal voor een eerste kennismaking vind je op: Braille bladmuziek leren: een kennismaking.

30 oktober 2018Tags: muziek, notenschrift, muziek, braille, kennismaken