goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Muziek in reliëf

Muziek in reliëf

detail van een notenbalk in reliëf

Muziek in reliëf

Blinde lezers hebben vaak geen idee hoe muziekschrift voor zienden eruit ziet. Maar ze zijn daar vaak wel benieuwd naar. Kennis van hoe geprint muziekschrift eruit ziet maakt de communicatie tussen ziende en blinde muziekbeoefenaren vaak makkelijker. Daarom hebben we een reliëfband samengesteld waarin de meest gebruikelijke visuele muziektekens voelbaar zijn gemaakt. Ben je zelf niet zo goed thuis in het muziekschrift, of wil je de tekens uitleggen aan beginnende leerlingen? We hebben een reliëfband gemaakt waarbij we per pagina van de reliëfband uitleg geven.

Downloaden of bestellen

Je kunt de band downloaden om hem in te zien. Als je beschikt over een ‘zwelmachine’ kun je de download zelf printen en zwellen. Zo niet, dan kun je de band bestellen in de webwinkel van Dedicon Educatief. Typ in het zoekveld in 'Muziekschrift in reliëf'.

Download de reliëfband als PDF.

Download de toelichting op de reliëfband als PDF.

Toelichting per pagina van de reliëfband

In de tekeningenband staat een korte begeleidende tekst in braille. Voor ziende begeleiders die geen braille kennen, is dezelfde tekst in grijs schrift toegevoegd. De brailletekens die niet verklaard worden, zijn muziekschrift. Uitleg hierover staat in het PDF-bestand met toelichtingen per pagina.
 

29 juni 2016Tags: braille, muziek,