Hoe lees je een structuurformule?

Je kunt door de structuurformules navigeren met verschillende toetsen. Het lezen van de structuurformules kan op ieder platform en iedere browser.  We hebben voor je op een rijtje met welke toetsen je kunt navigeren. Hoe je met diversie schermuitleesprogramma's in het vak met de structuurformule komt, lees je onder het kopje 'zo start je met een schermlezer'. 

Toetsen om te navigeren

 A

 Activeer verkenning met het toetsenbord

 B

 Activeer verkenning door middel van het menu

 Escape

 Verlaat verkenning

 

 

 Pijltje naar beneden 

 Verken volgend dieper niveau

 Pijltje omhoog

 Verken volgend hoger niveau

 Pijltje naar rechts

 Verken volgend element op zelfde niveau

 Pijltje naar links

 Verken vorig element op zelfde niveau

 E-S-D-F

 Je kunt deze toetsen gebruiken in plaats van de
 pijltjestoetsen

 

 

 X

 Een omschrijving van het molecuul

 M

 (De)activeer directe vergroting

 N

 (De)activeer stapsgewijze vergroting

 S

 Schakel beschrijving uit/aan

 C

 Wijzig contrastinstellingen

 T

 Schakel monochrome kleuren uit/aan

Zo loop je door een formule

 1. Als je in een vak gaat staan en je drukt op ‘a’, verschijnt de naam.
   
 2. Met pijltje omlaag ga je een niveau dieper. Dit noemen we niveau 1. Je staat op een (hoofd)onderdeel. Om te weten te komen hoeveel hoofdonderdelen er zijn, druk je op pijltje naar rechts. Met pijltje naar links wandel je weer terug.
   
 3. Om te weten te komen waar een onderdeel uit bestaat, ga je naar dat onderdeel druk je weer op pijltje omlaag. Dan kom je in niveau 2, een niveau dieper. Om te weten of je op het diepst mogelijke niveau bent, probeer je pijltje naar rechts. Is er nog een subonderdeel? Zo ja, dan kun je weer per (sub)onderdeel een niveau dieper. Zo nee, dan ben je op de diepste laag. 
   
 4. Je kunt je op deze manier dus door het molecuul wandelen en je een voorstelling maken van waar je bent in het molecuul. Je beredeneert als het ware de samenstelling.

Tip: bouw in het begin de moleculen na. Begin op het diepste niveau. Daarna klik je de onderdelen aan elkaar. Als je dit een paar keer hebt gedaan, hoef je dat niet iedere keer meer te doen om je een goede voorstelling van het molecuul te kunnen maken – en je hebt dan meteen een snelle manier om structuurformules te beschrijven. Je docent kan daar ook mee werken! Oefen ook het tekenen. 

Zo start je met een schermlezer

Voice-Over op Mac OS

Werk je met voice-over op de Mac? Voordat je begint met het gebruik van de website, moet je aantal dingen doen:

 1.  In het VoiceOver hulpprogramma onder de categorie Web moet bij het eerste tabblad de laatste optie (Toetsenbordcommando's mogen altijd worden gebruikt voor navigatie van websites) aangevinkt zijn.
 2. Schakel je snelnavigatie uit bij het bekijken van de moleculen.
 3. Zodra je ‘navigeerbaar molecuul webprogramma’ hoort, druk je op A. Daarna kun je door het molecuul heen navigeren. Om weer uit het molecuul te komen gebruik je de snelnavigatie of via CTRL + Option + pijltjes.

Windows met jaws

Als je met jaws werkt, navigeer je in jaws naar het molecuul en druk je op spatie en daarna op A om het molecuul te openen. Om weer van het molecuul terug naar de rest van de site te komen druk je twee keer op de plus op het numerieke toetsenbord.

Windows met NVDA

Met NVDA kun je door op tab te drukken in het molecuul komen. Daarna druk je op A om het molecuul te openen. Om daarna weer terug te komen op de website druk je op ctrl + NVDA + spatie.

2 november 2017Tags: scheikunde, braille,