Over het project

De structuurformules in dit dossier zijn het resultaat van een project om structuurformules toegankelijk te maken. Het resultaat (dit dossier) is bedoeld om je een methode aan te bieden om structuurformules te lezen, te beschrijven en te tekenen. In de bijbehorende voelbare tekeningenband leer je manieren om de structuren te tekenen.

Pilot

Het project is een echte pilot; we hebben voor van alles nieuwe oplossingen voor moeten bedenken. Er waren niet zo veel blinde studenten en/of docenten die we konden vragen hun kennis te delen of te testen. Maar toch hebben we er een gevonden: Jesse Wienholts. Hij deed in 2017 havo-examen scheikunde. En Joris Docter, een scheikundedocent die Jesse enige tijd les heeft gegeven. Joris heeft de belangrijkste bouwstenen geselecteerd. De basis-structuurformules als het ware. Met die basis kun je vervolgens ook ingewikkelder samenstellingen en onderwerpen beschrijven en/of tekenen, zodat je het vak tot en met het eindexamen kunt doen.

Toegankelijke structuurformules

Voor alle duidelijkheid: we hebben geen nieuwe methode voor dit onderdeel van het vak scheikunde ontwikkeld. We gaan ervan uit dat je alles wat je moet weten over de stoffen leert in je les- of studiemateriaal. In dit project hebben we alleen gezocht naar een manier om structuurformules toegankelijk te maken.

In het project waarin dit dossier tot stand kwam, hebben we samengewerkt met Volker Sorge. Volker Sorge heeft een programma ontwikkeld waarmee tekeningen van structuurformules kunnen worden omgezet naar een digitaal model waar je doorheen kunt wandelen met pijltjes. Terwijl je dat doet, wordt ieder onderdeel beschreven. Met pijltjes opzij ga je horizontaal door het molecuul; met pijltje omlaag kun je een niveau dieper (als dat er is) en zo verder. Als je meer wilt weten, kijk dan op http://progressiveaccess.com/chemistry/.

We nog een paar meedenkers bedanken: Vic Dooghe, scheikundedocent vwo en zelf slechtziend, Petra van der Zanden, de uitgeefster van de BINAS, Theo van Zwet, voorlezer van met name exacte vakken bij Dedicon, Buket Catanan, in het schooljaar 2016-2017 was ze scheikundedocente op de Visioschool in Rotterdam en Annemiek van Leendert, als adviseur op het gebied van bètavakken bij Visio. 

We horen graag van je wat je van dit dossier vindt en hoe het aangevuld of verbeterd kan worden. Mail je vragen, suggesties en aanvullingen naar goedekennis@dedicon.nl

2 november 2017Tags: scheikunde, braille,