goedekennis.nl >> Ervaringen >> Blind en scheikunde: dat kan wel!

Blind en scheikunde: dat kan wel!

Visueel ingesteld

Onlangs kwam ik een inspirerend verhaal tegen over het gebruik van voelbare tekeningen. Namelijk het verhaal van Emily Schlenker, een blinde studente uit Amerika. Zij volgt het vak organische chemie. Ik sprak haar daar over en ze vertelde dat het hartstikke goed gaat. Ze is al haar hele leven sterk geïnteresseerd in bèta-wetenschappen, maar ze werd altijd ontmoedigd om iets in die richting te doen, omdat die studies zo visueel van aard zijn. Er worden veel afbeeldingen gebruikt, maar je moet vaak ook zelf kunnen tegen. En veel begeleiders gaan ervan uit dat je als blinde leerling die vakken maar beter niet kunt kiezen. Emily heeft desondanks haar weg gevonden. Zij zegt van zichzelf: "Ik ben heel visueel ingesteld, zonder tekeningen red ik het niet. Een voelbare afbeelding maakt mij bovendien onafhankelijk van de interpretatie van iemand die een afbeelding voor mij beschrijft." Ze hoopt dat haar verhaal duidelijk maakt dat:

  1. het mogelijk is om bèta-vakken te kiezen, ook op de universiteit en hogeschool
  2. blinde studenten voelbare tekeningen nodig hebben en moeten kunnen tekenen -en dat dat prima mogelijk is 

Ik hoop dat de structuurformules in dit dossier en de bijbehorende tekeningenband het voor Nederlandse studenten en begeleiders makkelijk maakt om met structuurformules te werken. 

Tips

Heel weinig blinde en zeer slechtziende leerlingen kiezen scheikunde op de middelbare school. Een visuele handicap levert problemen voor proefjes, notatie, tekenen, aflezen niet-toegankelijke meetapparatuur. Dat kun je je misschien wel voorstellen. Maar voor vrijwel alle problemen zijn veilige oplossingen of alternatieven. Met de juiste hulpmiddelen of vaak zelfs al met goedkope en simpele maatregelen kun je als blinde of slechtziende leerling volledig en zelfstandig meedoen in de scheikundeklas. En dat is belangrijk. Van actief meedoen word je een stuk wijzer dan van passief luisteren!

Wil jij (of wil je docent) meer weten? Lees dan tips over de uitleg van structuurformules op Eduvip.nl.

20 juni 2017Tags: scheikunde, braille,