goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Brailleboeken >> De brailleboeken van Dedicon

De brailleboeken van Dedicon

Brailleboek

Voor blinde en zeer slechtziende leerlingen printen onze geavanceerde machines brailleboeken. Braille is voor mensen die erop aangewezen zijn van essentieel belang om teksten te kunnen lezen en schrijven. Zonder braille zouden zij analfabeet zijn. Met braille gaat er een wereld voor hen open. Voor blinde leerlingen die braille lezen zetten wij schoolboeken om naar braille, zodat ze toegang krijgen tot dezelfde lesstof als hun klasgenootjes.

Wat is braille

Braille is een speciaal voor blinden ontwikkeld lees- en schrijfalfabet. Geprint braille bestaat uit een tot zes voelbare puntjes in twee kolommen van drie punten. Daarmee kunnen letters, cijfers, leestekens en een beperkt aantal symbolen geschreven worden. Er zijn zijn zelfs enkele speciale brailletekens die niet in het 'gewone' schrift bestaan, zoals het hoofdletterteken of het cijferteken. Wie blind of slechtziend is leest met zijn vingertoppen de puntencombinaties. Braille kun je niet verkleinen, dan voel je niet meer wat er staat. Meer weten over braille? Vraag dan ons braille-alfabet aan via goedekennis@dedicon.nl.

Productie brailleboeken

Bij het produceren van onze brailleboeken volgen we de Nederlands-Vlaamse braillestandaard van 2005. Standaard zijn de pagina’s dubbelzijdig geprint en staan alle regels direct onder elkaar. Alleen tussen bijvoorbeeld alinea's wordt een regel overgeslagen. Dit is prettig voor ervaren lezers: de boeken zijn niet onnodig dik. Het paginaformaat is iets groter dan A4. Op een pagina staan 28 brailleregels en elke regel biedt ruimte voor 33 braillekarakters. Een brailleboek bestaat vaak uit meerdere braillebanden. Eén brailleband is maximaal 84 pagina’s dik. Grote bestellingen verzenden we in een kartonnen doos als pakket.

Beginnende lezers

Voor beginnende braillelezers is meer ruimte tussen de brailleregels belangrijk. Voor begeleiders die alleen visueel braille lezen, zijn de dubbelzijdig geprinte braillepagina's behoorlijk lastig; je ziet tussen de puntjes de putjes van de brailletekens op de andere kant van de pagina. Daarom leveren we voor beginnende braillelezers ook enkelzijdig geprinte brailleboeken met een dubbele regelafstand. Kies dan bij het bestellen van de brailleboeken in onze webwinkel voor 'interlinie'. Een 'interlinie'-pagina bevat 14 brailleregels met witregels ertussen. Dat helpt om het braille goed onder de knie te krijgen. Je krijgt dan wel twee tot drie keer zoveel braillebanden.

Bewerkingen

In principe zetten we het originele school- of studieboek één op één over naar een brailleversie, van kaft tot kaft. Maar om het voor de visueel beperkte lezer overzichtelijk te houden zijn soms extra bewerkingen nodig. Wat passen we zoal aan:

  • In de tekst is, wanneer noodzakelijk, vermeld wat er is weggelaten uit het brailleboek.
  • Boeken voor het basisonderwijs bevatten didactische aanpassingen.
  • We geven aan waar een nieuwe bladzijde in het originele boek begint en iedere braillebladzijde wordt genummerd.
  • Noten zijn voorzien van een sterretje en worden ingesprongen tussen de tekst gezet. Zo kun je ze als je wilt gemakkelijk overslaan en hoef je niet te bladeren als je ze wel wilt lezen.
  • Tabellen en dergelijke worden lineair omschreven.

Nieuw: herkenbare kaften

Sinds begin 2015 krijgen brailleboeken een ‘herkenningskaft’. Hierop staat een verkorte titel parallel aan de ringband in braille en in inkt. De braillelezer kan zo voordat hij het boek uit de kast pakt controleren of hij de bedoelde band heeft. Voor ziende begeleiders en klasgenoten is bovendien voor een snelle herkenning een foto van de kaft van het originele boek opgenomen. Zo weten zij ook welk boek de leerling voor zich heeft liggen.

9 juni 2016Tags: braille,